Beretningen

Beretning til Generalforsamlingen 2020, oktober

Beretningen kan læses som en kopi af den beretning, som var på banen i april + kommentarer, indskrevet i teksten.

 

Vejene,

har været et stort problem i år. Ikke på grund af manglende ”pasning”, men mere fordi vejret har været ekstremt – vådt! Her i foråret kan man rolig sige, at der har været oversvømmelse, specielt langs Udemarken. Vi gamle i klubben kan godt huske, at der har været meget vand om foråret, men det er jo lidt svært at forudsige, hvordan vandet vil lægge sig omkring et nybygget hus eller nyanlagt vej.

Hvis der er behov for rør under vejen eller tilsvarende, så skal ønsket omkring bestyrelsen.

Vi har planlagt at fræse vejen op de steder, hvor der er mange pytter, for at slippe af med dem, paradoksalt nok. Pytter opstår, hvor der er ”reder” af grus, der gendannes hver gang det regner, hvis man bare spreder grus ovenpå – derfor.

Mht. vejens forløb, så er vi i bestyrelsen af den overbevisning, at S-svinget, nede mod Nørlev Strandvej, snart falder i vandet, så vi har slået på tromme i kommunen for at få gjort noget ved sagen.

Kommunen kan vælge

1)      At gøre ingenting, vejen falder i havet og kommunen får et problem med at forklare, hvorfor den ikke har udvist rettidig omhu i forbindelse med et længe påpeget problem.

2)      Nemlig at Gentofte Lærerforening ikke vil sælge parcellen, og heller ikke er interesseret i, at gøre noget ved problemet.

3)      Så kommunen bliver nødt til at ekspropriere grunden, så det er muligt at flytte vejen fx.

Vi synes, at vi lige skulle bytte rundt på rækkefølgen i ovenstående tage den fra 3) til 1). Så vi kunne gøre noget ved problemet, før vejen falder i havet!

Hvorfor er Udemarken på vej i havet?

Der mangler sand. Vi vedtog i 2018, at foreningen ville give et tilskud til sandfodring ud for Nørlev Strandvej, men det har vi ikke fået endnu. Vi har et løfte om, at vi får tilført sand i år! Og heldigvis for dobbelt så mange penge, som vi har samlet sammen. Bestyrelsen står stadigvæk bag beslutningen fra dengang.

Vi har desværre også i år set en effekt af, at der syd for Nørlev Strandvej er etableret en fast skræntsikring bestående af Norsk granit. Vi har også set et bjerg af granit nord for Nørlev Strandvej, som har et lille hus på toppen. Begge former for kystsikring betyder at vi får en bagside effekt ved, at der ved bestemte vindretninger skabes en strøm rende nordpå, som betyder at vores sydligste strand, nemlig ved Udemarkens S sving mister sand. I år er der ingen sand fra Nørlev Strand nedkørslen og 200 m mod nord, her består stranden af rullesten i alle størrelser, men ingen sand.

Det betyder selvfølgelig, at erosionen af klitten/kysten på dette kritiske sted bliver endnu større, og biltrafik nordpå fra nedkørslen bliver umulig.

 

September 2020:  Der er etableret en nedkørsel til stranden i nordgående retning, hvilket har bestydet en ”sandfodring” af Udemarken, derved er den ikke så truet som forhen, de overvejes en endnu nordligere nedkørsel.

 

 

Skiltning

Siden sidste år er vi kommet i gang med en ny skiltning langs Udemarken, og denne skulle gerne være på plads i skrivende stund. Vi har inddelt vejnettet i hastighedszoner, og har undgået de skiltetyper, der er ulovlige, men har ikke fjernet nyere skilte, der viser korrekt, men i dag ikke er tilladte.

Fredningen

I midten af foreningens område skal have en plejeplan. Processen er sat i gang på Kommunens initiativ, den vil lave en forundersøgelse i år, som vil udmøntes i en plejeplan. Processen koster ikke foreningen penge.

Vi har et løfte om, at lodsejere, der har jord, som grænser op til de fredede arealer, kan medvirke, når hegnet langs med skellet skal lægges fast, der kan jo være grunde til, at hegnet ikke følger skellet slavisk.

Det bliver spændende at følge med til.

Meningen er så, at området skal græsses af.

 

Kommunale projekter.

Affald

Affaldet skal sorteres, som i resten af Hjørring Kommune. Det normale er 4 fraktioner. Restaffald, organisk affald, plastik/metal og papir/pap. Det logiske her ville være at udstyre hvert sommerhus med en todelt container til det organiske og restaffaldet, og så have en fælles containerplads til papir/pap og plastik metal. https://hjoerring.dk/media/36134/powerpoint-naturmoedet2019.pdf

Bestyrelsen arbejder med en model, hvor der findes en egentlig affaldsstation til de forskellige fraktioner, men det er uklart, hvilke tekniske løsninger, der kan lade sig gøre for de enkelte huse. Hjørring Kommune har i sit regulativ for sommerhusrenovationen følgende om emnet:” Ejendomme, der er registret som eller bruges som sommerboliger, skal være med i den kommunale indsamling af restaffald. Ejendomme, der er registreret som sommerboliger eller ligger i sommerhusområder, kan som udgangspunkt ikke være med i husstandsindsamlingen af madaffald. I de tilfælde hvor det passer ind i rutemønstret for indsamlingen, kan der imidlertid åbnes for tilmelding.”

2020  er det år man planlægger i, og de næste to år er de år, hvor planerne føres ud i livet. Bestyrelsen har tilmeldt ejerforeningen til ”en spadseretur” med kommunens ansvarlige i vores område, for at vi i fællesskab kan diskutere en løsning.

 

September 2020: Kommunen vil som udgangspunkt bruge Hjørring by model = 2 containere med 4 rum.

Birthe og Ove Nielsen skriver: Blog indlæg.

Affaldssortering

Hvis vi alligevel skal til at aflevere det sorterede affald et fælles sted, så vil jeg foreslå at vi samme sted afleverer vores restaffald. 

Så kan vi få fjernet de nuværende affaldsstativer og afskærmninger der skæmmer området, navnlig på den lange indkørsel ad Udemarken. Både i oprejst eller blæst omkuld stand, enkelte gange med spredt affald, er de et trist syn.

På den måde undgår vi, at man af bekvemmelighed (eller for turister af uvidenhed) smider det sorterede affald væk sammen med restaffaldet hjemme på matriklen.

I grundejerforeningen har man tidligere været betænkelige ved  at det vil genere grundejerene, hvor den fælles aflevering skal stå, men mon ikke det kan løses på tilfredsstillende vis.

 

Kloakering

er også et objekt i den kommunale planlægning. Oprindelig havde man planlagt et system som i Hjørring by med regnvandskloaker og spildevandskloaker adskilte. Der har været røster fremme om, at man vil nøjes med kloaker, kun til spildevand, ud fra en argumentation om, at regnvandet godt kan finde plads på grundene, som jo er store. Året i år viser, at man skal tage tingene lidt mere seriøst, specielt på de flade arealer bag klitterne, her ville det have været rart med en selvstændig regnvandskloakering. Eller alternativt om man bruger året i år til en kortlægning af ”oversvømmelsen” og dernæst bruger erfaringen til at finde egnede bassiner for vandet , hvor det kan pumpes hen, næste gang.

En sidebemærkning kunne her være, at en regnvandskloakering langs Udemarken ville betyde, at grundvandstrykket på klitten i retning mod havet ville blive mindre.

Det jo svært at sige, hvad alle de mange sivedræn i området betyder for grundvandsstanden……Min holdning er, at en enkelt kloak til alt spildevandet må være løsningen generelt, det vil betyde en generel lavere grundvandsstand, regnvandskloakering kunne der være tale om på parcellerne nede ved Udemarken?

Klitterne

Kystdirektoratet/Naturstyrelsen/Hjørring Kommune, ja hvem har egentlig ansvaret for klitterne?

Vi fik besked fra Kystdirektoratet/Naturstyrelsen om, at man ikke ville afholde klitsyn mere, men man understregede dog, at man ville holde øje med de fredede klitter. Det har ikke været tilfældet.

For at forsøge at få en dialog i gang har foreningen flere gange forsøgt at opnå kontakt til direktoratet/Naturstyrelsen men forgæves. Dette er øjensynligt umuligt, et læserbrev på foreningens vegne i Nordjyske har heller ikke medført nogen reaktion, så det må betyde, at det er Hjørring Kommune, der er ansvarlig for tilsynet, vi har fortrængt kystdirektoratet. Naturstyrelsen har et par gange været aktive i vores område, men ikke systematisk og ikke ifølge en plan øjensynlig.

Klitterne bliver højere og højere, og det tilførte sand betyder at processen fortsætter indtil vegetationen brydes op og der starter en miledannelse. Hvis du er interesseret, så gå de 3 km mellem nedkørslen ved Nørlev Strandvej til Kjærsgård Strand, på den tur vil du se både se stejle klitter og miledannelse.

Et problem i klitrækken er de mange ”overgange - stier”, som betyder at der nogle steder er tendenser til begyndende miledannelse. Samtidig er der i klitrækken flere gamle pæle og markeringer fra tidligere aktiviteter fra naturstyrelsen. Vi bestræber os på at få en ny skiltning med tekst på dansk og engelsk, tysk om, at denne sti er til stranden samt selvfølgelig også en markering af, hvilke overgange man ikke må benytte. Skiltene skal naturligvis være ”venlige”.

Samt at få ryddet op i gamle markeringer.

Bestyrelsen har her i efteråret været på arbejdsweekend og har tilplantet flere sandflader i klitrækken med sand hjelme.

 

September 2020, Bestyrelsen og flere medlemmer har sat faskiner op ved Søslangevej på en arbejds weekend.

 

Hjælper sandfodring?

Hypotesen er, at det sand som tilføres kysten syd for ”Lønsnæs Hoved” på vejen nordover lander i den nordligste del af vores område langs Udemarken, resten afleveres af havet nord for os så der er forklitter ved ex. Kærsgård Strand og miledannelse udfor Vandplasken.

Derfor skal vores sandfodring ske tæt udfor stranden ved Nørlev strandvej og nordpå.

En del af sandfodringen i vores sydlige klitområde bør i år bestå af en direkte klitfodring, fra stranden – med lastbil og en stabilisering af klitten med en efterplantning af hjelme eller marehalm.

Og endelig

Burde vi ikke have en skræntsikring, som den de prøver nede ved Nr. Lyngby strand eller noget tilsvarende. Vi har været i dialog med ”Groundplugcoast”, desværre foreløbig uden resultat.

 

Plasticaffaldet på stranden.

Er et stort problem, det kan løses ved et samarbejde, som ikke betyder, at man blot smider affaldet i en ledig affaldsbeholder ved et sommerhus. Løsningen kunne her være en container til formålet på den nye containerplads….som oprettes som en følge af kommunens nye affaldsplan for vores område. Kommunen har ved forskellige lejligheder fået en opfordring om at opstille containere til affald.

 

Beretning April 2020

Dette er formandens beretning til generalforsamlingen pr. 11. april 2020, som vi desværre har måttet aflyse.

Der vil blive afholdt en "erstatning" den 10. oktober 2020 kl 13, følg med her på siden.

 

Beretningen har karakter af et ”talepapir” som gerne skulle indeholde noget om året der gik siden sidste generalforsamling til i dag plus nogle spørgsmål, som bestyrelsen gerne ville høre forsamlingens mening om.

Da det nu er sådan fat, at generalforsamlingen 2020 er udskudt, og vi ikke ved hvornår vi kan afholde den, vil vi i bestyrelsen gerne høre fra medlemmerne af grundejerforeningen. Årsagen er selvfølgelig, at der er mange opgaver, der skal løses i perioden frem mod den udskudte generalforsamling. Der er sikkert noget, der hører under ”Eventuelt” på en normal generalforsamling, men også noget, der hører til som en kommentar til formandens beretning.

Derfor følger nu en ”beretning”

Du kan skrive til bestyrelsen eller komme med et indlæg på Bloggen på foreningens hjemmeside. Hvis du gerne vil have et indlæg på, men ikke er fortrolig med ”blog”-miljøet, så kan du sende et indlæg adresseret til bestyrelsen til formandens e-mailadresse: jw@has.dk.

På foreningens Facebook side kan man naturligvis komme med indlæg, men jer vil gøre opmærksom på, at vi i sin tid fravalgte Facebook, som en del af foreningens medlemssamarbejde, da ikke alle medlemmer af foreningen bruger Facebook.

Bloggen vil være åben fra torsdag den 9. april.

Bestyrelsen vil derefter bruge indlæggene i det fortsatte arbejde, frem mod generalforsamlingen.

 Næste bestyrelsesmøde er den 7. maj under en eller anden form?

 

 

 Beretning, april 2020

 

Vejene,

har været et stort problem i år. Ikke på grund af manglende ”pasning”, men mere fordi vejret har været ekstremt – vådt! Her i foråret kan man rolig sige, at der har været oversvømmelse, specielt langs Udemarken. Vi gamle i klubben kan godt huske, at der har været meget vand om foråret, men det er jo lidt svært at forudsige, hvordan vandet vil lægge sig omkring et nybygget hus eller nyanlagt vej.

Hvis der er behov for rør under vejen eller tilsvarende, så skal ønsket omkring bestyrelsen.

Vi har planlagt at fræse vejen op de steder, hvor der er mange pytter, for at slippe af med dem, paradoksalt nok. Pytter opstår, hvor der er ”reder” af grus, der gendannes hver gang det regner, hvis man bare spreder grus ovenpå – derfor.

Mht. vejens forløb, så er vi i bestyrelsen af den overbevisning, at S-svinget, nede mod Nørlev Strandvej, snart falder i vandet, så vi har slået på tromme i kommunen for at få gjort noget ved sagen.

Kommunen kan vælge

1)      At gøre ingenting, vejen falder i havet og kommunen får et problem med at forklare, hvorfor den ikke har udvist rettidig omhu i forbindelse med et længe påpeget problem.

2)      Nemlig at Gentofte Lærerforening ikke vil sælge parcellen, og heller ikke er interesseret i, at gøre noget ved problemet.

3)      Så kommunen bliver nødt til at ekspropriere grunden, så det er muligt at flytte vejen fx.

Vi synes, at vi lige skulle bytte rundt på rækkefølgen i ovenstående tage den fra 3) til 1). Så vi kunne gøre noget ved problemet, før vejen falder i havet!

Hvorfor er Udemarken på vej i havet?

Der mangler sand. Vi vedtog i 2018, at foreningen ville give et tilskud til sandfodring ud for Nørlev Strandvej, men det har vi ikke fået endnu. Vi har et løfte om, at vi får tilført sand i år! Og heldigvis for dobbelt så mange penge, som vi har samlet sammen. Bestyrelsen står stadigvæk bag beslutningen fra dengang.

Vi har desværre også i år set en effekt af, at der syd for Nørlev Strandvej er etableret en fast skræntsikring bestående af Norsk granit. Vi har også set et bjerg af granit nord for Nørlev Strandvej, som har et lille hus på toppen. Begge former for kystsikring betyder at vi får en bagside effekt ved, at der ved bestemte vindretninger skabes en strøm rende nordpå, som betyder at vores sydligste strand, nemlig ved Udemarkens S sving mister sand. I år er der ingen sand fra Nørlev Strand nedkørslen og 200 m mod nord, her består stranden af rullesten i alle størrelser, men ingen sand.

Det betyder selvfølgelig, at erosionen af klitten/kysten på dette kritiske sted bliver endnu større, og biltrafik nordpå fra nedkørslen bliver umulig.

 

Skiltning

Siden sidste år er vi kommet i gang med en ny skiltning langs Udemarken, og denne skulle gerne være på plads i skrivende stund. Vi har inddelt vejnettet i hastighedszoner, og har undgået de skiltetyper, der er ulovlige, men har ikke fjernet nyere skilte, der viser korrekt, men i dag ikke er tilladte.

Fredningen

I midten af foreningens område skal have en plejeplan. Processen er sat i gang på Kommunens initiativ, den vil lave en forundersøgelse i år, som vil udmøntes i en plejeplan. Processen koster ikke foreningen penge.

Vi har et løfte om, at lodsejere, der har jord, som grænser op til de fredede arealer, kan medvirke, når hegnet langs med skellet skal lægges fast, der kan jo være grunde til, at hegnet ikke følger skellet slavisk.

Det bliver spændende at følge med til.

Meningen er så, at området skal græsses af.

 

Kommunale projekter.

Affald (SE UNDER BILAG – REGULATIV)

Affaldet skal sorteres, som i resten af Hjørring Kommune. Det normale er 4 fraktioner. Restaffald, organisk affald, plastik/metal og papir/pap. Det logiske her ville være at udstyre hvert sommerhus med en todelt container til det organiske og restaffaldet, og så have en fælles containerplads til papir/pap og plastik metal. https://hjoerring.dk/media/36134/powerpoint-naturmoedet2019.pdf

Bestyrelsen arbejder med en model, hvor der findes en egentlig affaldsstation til de forskellige fraktioner, men det er uklart, hvilke tekniske løsninger, der kan lade sig gøre for de enkelte huse. Hjørring Kommune har i sit regulativ for sommerhusrenovationen følgende om emnet:” Ejendomme, der er registret som eller bruges som sommerboliger, skal være med i den kommunale indsamling af restaffald. Ejendomme, der er registreret som sommerboliger eller ligger i sommerhusområder, kan som udgangspunkt ikke være med i husstandsindsamlingen af madaffald. I de tilfælde hvor det passer ind i rutemønstret for indsamlingen, kan der imidlertid åbnes for tilmelding.”

2020  er det år man planlægger i, og de næste to år er de år, hvor planerne føres ud i livet. Bestyrelsen har tilmeldt ejerforeningen til ”en spadseretur” med kommunens ansvarlige i vores område, for at vi i fællesskab kan diskutere en løsning.

Kloakering

er også et objekt i den kommunale planlægning. Oprindelig havde man planlagt et system som i Hjørring by med regnvandskloaker og spildevandskloaker adskilte. Der har været røster fremme om, at man vil nøjes med kloaker, kun til spildevand, ud fra en argumentation om, at regnvandet godt kan finde plads på grundene, som jo er store. Året i år viser, at man skal tage tingene lidt mere seriøst, specielt på de flade arealer bag klitterne, her ville det have været rart med en selvstændig regnvandskloakering. Eller alternativt om man bruger året i år til en kortlægning af ”oversvømmelsen” og dernæst bruger erfaringen til at finde egnede bassiner for vandet , hvor det kan pumpes hen, næste gang.

En sidebemærkning kunne her være, at en regnvandskloakering langs Udemarken ville betyde, at grundvandstrykket på klitten i retning mod havet ville blive mindre.

Det jo svært at sige, hvad alle de mange sivedræn i området betyder for grundvandsstanden……Min holdning er, at en enkelt kloak til alt spildevandet må være løsningen generelt, det vil betyde en generel lavere grundvandsstand, regnvandskloakering kunne der være tale om på parcellerne nede ved Udemarken?

Klitterne

Kystdirektoratet/Naturstyrelsen/Hjørring Kommune, ja hvem har egentlig ansvaret for klitterne?

Vi fik besked fra Kystdirektoratet/Naturstyrelsen om, at man ikke ville afholde klitsyn mere, men man understregede dog, at man ville holde øje med de fredede klitter. Det har ikke været tilfældet.

For at forsøge at få en dialog i gang har foreningen flere gange forsøgt at opnå kontakt til direktoratet/Naturstyrelsen men forgæves. Dette er øjensynligt umuligt, et læserbrev på foreningens vegne i Nordjyske har heller ikke medført nogen reaktion, så det må betyde, at det er Hjørring Kommune, der er ansvarlig for tilsynet, vi har fortrængt kystdirektoratet. Naturstyrelsen har et par gange været aktive i vores område, men ikke systematisk og ikke ifølge en plan øjensynlig.

Klitterne bliver højere og højere, og det tilførte sand betyder at processen fortsætter indtil vegetationen brydes op og der starter en miledannelse. Hvis du er interesseret, så gå de 3 km mellem nedkørslen ved Nørlev Strandvej til Kjærsgård Strand, på den tur vil du se både se stejle klitter og miledannelse.

Et problem i klitrækken er de mange ”overgange - stier”, som betyder at der nogle steder er tendenser til begyndende miledannelse. Samtidig er der i klitrækken flere gamle pæle og markeringer fra tidligere aktiviteter fra naturstyrelsen. Vi bestræber os på at få en ny skiltning med tekst på dansk og engelsk, tysk om, at denne sti er til stranden samt selvfølgelig også en markering af, hvilke overgange man ikke må benytte. Skiltene skal naturligvis være ”venlige”.

Samt at få ryddet op i gamle markeringer.

Bestyrelsen har her i efteråret været på arbejdsweekend og har tilplantet flere sandflader i klitrækken med sand hjelme.

Hjælper sandfodring?

Hypotesen er, at det sand som tilføres kysten syd for ”Lønsnæs Hoved” på vejen nordover lander i den nordligste del af vores område langs Udemarken, resten afleveres af havet nord for os så der er forklitter ved ex. Kærsgård Strand og miledannelse udfor Vandplasken.

Derfor skal vores sandfodring ske tæt udfor stranden ved Nørlev strandvej og nordpå.

En del af sandfodringen i vores sydlige klitområde bør i år bestå af en direkte klitfodring, fra stranden – med lastbil og en stabilisering af klitten med en efterplantning af hjelme eller marehalm.

Og endelig

Burde vi ikke have en skræntsikring, som den de prøver nede ved Nr. Lyngby strand eller noget tilsvarende. Vi har været i dialog med ”Groundplugcoast”, desværre foreløbig uden resultat.

 

Plasticaffaldet på stranden.

Er et stort problem, det kan løses ved et samarbejde, som ikke betyder, at man blot smider affaldet i en ledig affaldsbeholder ved et sommerhus. Løsningen kunne her være en container til formålet på den nye containerplads….som oprettes som en følge af kommunens nye affaldsplan for vores område. Kommunen har ved forskellige lejligheder fået en opfordring om at opstille containere til plastikaffald.

Jørgen Wilhelmsen

 

Bilag

https://hjoerring.dk/media/28915/regulativ-for-husholdningsaffald.pdf

Citat fra affaldsregulativ for Hjørring Kommune

Ordning gældende for sæsonrenovation for fritids- og sommerhuse

Ejendomme, der er registret som eller bruges som sommerboliger, skal være med i den

kommunale indsamling af restaffald.

Ejendomme, der er registreret som sommerboliger eller ligger i sommerhusområder, kan som

udgangspunkt ikke være med i husstandsindsamlingen af madaffald. I de tilfælde hvor det

passer ind i rutemønstret for indsamlingen, kan der imidlertid åbnes for tilmelding.

I kolonihaveområder er der kun krav om affaldstømning, når området er beboet.

Ejendomme, der anvendes som fritids- eller sommerhuse, skal som minimum være tilmeldt

sæsonrenovation (26 afhentninger eller 32 afhentninger). Der er mulighed for at være

tilmeldt ordningen med en sæk, minicontainer eller en andel af en nedgravet container.

Hjørring Kommune fastlægger hvert år i hvilke uger, der vil være affaldstømning. Ugerne vil

som minimum blive offentliggjort via kommunens hjemmeside.

Man kan tilmelde sig ekstra affaldstømninger udover de 26 afhentninger, som er minimum.

De ekstra affaldstømnninger bestilles ved Hjørring Kommune.

Hjørring Kommune kan fastlægge andre afhentningsintervaller end 26, 32 og 52 ugers.

Fritids- og sommerhuse kan vælge at gå fra sæsonafhentning til helårsrenovation som for

helårsbeboelser.

En ejendom skal være tilmeldt den renovationsordning, der afspejler den faktiske brug,

uanset hvordan ejendommen er registreret i BBR.