Brev fra Hjørring Kommune, Christina W Kjærsgård

Kære alle sammen

 I går eftermiddags kom tilsagnet til tilskud fra pulje kystbeskyttelse 2020 fra Kystdirektoratet.

 Det lyder på 5.541.800,- og er dermed en fordobling af vores eget bidrag.

 Planlægningen af indsatsen går i gang efter nytår og vi vender tilbage herom.

 Glædelig jul og godt nytår til jer alle!

 Med venlig hilsen


Christina W. Kærsgaard
Naturmedarbejder

Stor saltvandsindsprøjtning til kystbeskyttelsen i Danmark

Stor saltvandsindsprøjtning til kystbeskyttelsen i Danmark

Kystbeskyttelsesprojekter ved Vadehavet, i Nordjylland og i Nordsjælland modtager støtte fra kystbeskyttelsespulje. Samtidig får puljen til kystbeskyttelse en stor saltvandsindsprøjtning, da regeringen med finansloven har aftalt med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet at afsætte ekstra 350 mio. kr. i tilskudspuljen til kystbeskyttelse frem mod 2023.

Publiceret 10. december 2020

Tilskudspuljen til kystbeskyttelse får nu vokseværk, samtidig med at første uddeling fra puljen er på vej til fem konkrete projekter, tre digeprojekter ved Vadehavet og to kystbeskyttelsesprojekter i henholdsvis Nordjylland og Nordsjælland. De fem projekter modtager samlet 39,1 mio. kroner i medfinansiering fra staten.

Samtidig vokser puljen som følge af aftalen om finansloven i 2021. Puljen var oprindeligt på to gange 40 mio. kr. i 2020 og 2021. Nu udvides puljen med nye 350 mio. kr. frem mod 2023. De bliver fordelt med ekstra 50 mio. kr. i 2021 og 150 mio. kr. i både 2022 og 2023. Samtidig skal tildelingskriterierne udvides, så flere kystbeskyttelsesprojekter i risikoområder rundt om i Danmark kan søge. 

- Danmark står over for udfordringer med voldsommere vejr og stigende havvand i fremtiden. Derfor skal vi i tide få kystbeskyttet til de klimaforandringer, vi allerede nu kan se og ved kommer. Sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet sikrer vi med finanslovsaftalen en saltvandsindsprøjtning til kystbeskyttelsen i hele landet. Samtidig er vi gået i gang med en national klimatilpasningsplan, så vi får set på alle oversvømmelseskilder. Allerede nu kommer tilskudspuljen for 2020 ud og gør gavn lokalt og med flere midler i de kommende år, kan endnu flere vigtige kystbeskyttelsesprojekter komme i gang, siger miljøminister Lea Wermelin.

Der blev med aftale om finansloven 2019 afsat en tilskudspulje på i alt 80,6 mio. kr. til kystbeskyttelse til fordeling i 2020 og 2021. Midlerne skulle hjælpe kommuner og digelag til at gennemføre nødvendige indsatser mod oversvømmelser og kysterosion.

Det vil være muligt for kommuner og digelag at søge midler igen i 2021 og de kommende år. 

Stor opbakning til mere kystbeskyttelse
- Storme og stormfloder kan forårsage ødelæggende og hundedyre skader på vores hjem. Allerede i 2014 forsøgte Enhedslisten af få etableret en national kystsikringsplan, da kystsikring ikke kun skal være for dem, der har råd til det. Derfor er jeg stolt af, at vi nu på finansloven har sørget for at flere kystsikringspenge kan tilkomme flere borgere, siger Mai Villadsen, klimaordfører fra Enhedslisten.

- Vi er glade for, at finanslovsaftalen får et markant grønt aftryk, og derved tager klimaforandringerne alvorligt. Effektiv kystsikring er vigtigt når vandstandene stiger, og stormene bliver kraftigere og hyppigere, og derfor er vi glade for at kunne sikre en styrket indsats på området, siger miljøordfører fra Alternativet, Torsten Gejl.

- Danmark har en fantastisk kystlinje, som vi skal passe på. Vilde storme og erosion skal ikke få vores strande til at forsvinde, vores stuer oversvømmet eller huse til at styrte i grus. Derfor er jeg stolt af, at vi nu sikrer flere midler til kystbeskyttelse, siger Zenia Stampe fra Radikale Venstre.  

-Med den historisk grønne finanslov får vi ryddet op i de største generationsforureninger, vi får mere vild natur, og vi gør også vores kyster mere robuste mod klimaforandringerne. Det er jeg rigtig glad for. Vi ser frem til, når vi skal forhandle en samlet plan for klimatilpasning som på én gang langtidssikrer byer, boliger og erhverv mod både monsterregn og hav- og grundvandsstigninger, samtidigt med at vi forbedrer natur og biodiversiteten, og fastholder den frie adgang til strandene, siger Signe Munk fra SF.

- Danskerne skal kunne sove trygt om natten, også når det stormer. Vi har set storme, der har ædt store dele af vores strande og kyster. Vi har set oversvømmede huse og haver på grund af forhøjede vandstande i for eksempel Roskilde Fjord. Det kalder på en ambitiøs politik på området. Det sikrer vi med en national klimatilpasningsplan og midler til kystbeskyttelse nu, udtaler miljøordfører fra Socialdemokratiet, Mette Gjerskov.

Tal og fakta:

  • Med aftale om finansloven for 2019 blev der afsat en samlet tilskudspulje på 80,6 mio. kroner i finansårene 2020 og 2021 til medfinansiering af diger ved Vadehavet og kommunale helhedsløsninger i områder, hvor risikoen for kysterosion er størst ifølge Kystanalysen fra 2016.
  • På finansloven for 2021 afsættes yderligere 350 mio. kr. til puljen fordelt med 50 mio. kr. i 2021 og 150 mio. kr. i hhv. 2022 og 2023.
  • Derudover vil tildelingskriterierne for puljen blive udvidet, så flere kystbeskyttelsesprojekter kan søge tilskudspuljen.
  • I 2020 er der modtaget ni ansøgninger i første ansøgningsrunde, og der er samlet ansøgt om i alt 290,3 mio. kr. Kystdirektoratet har vurderet ansøgningerne, jf. Bekendtgørelse nr. 982 af 24. juni 2020 om tilskud til diger og anden kystbeskyttelse.
  • Den samlede puljesum, der bevilliges i 2020, beløber sig til kr. 39,1 mio.
  • De fem projekter, der er bevilget tilskud, er:
    - Kirkeby Diges Nordre Fløjdige, ansøger er Havneby Digelag
    - Juvre Dige ved Prielen, ansøger er Juvre Digelag
    - Juvre Dige ved Rømø, ansøger er Digelaget vedrørende Rømø Juvre Dige
    - Nordkystens Fremtid, ansøger er Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune
    - Sandfodring i Hjørring Kommune, ansøger er Hjørring Kommune
  • Der er en ansøgningsrunde til den samlede pulje til kystbeskyttelse til 90,8 mio. kr. i 2021.

Kontakt

Presserådgiver i Miljøministeriet, Nina Maria Klok, 24 96 81 57, nimkl@mfvm.dk

Områdechef i Kystdirektoratet, Ane Høiberg Nielsen, 91 33 84 30, ane@kyst.dk  

 

For yderligere læsestof om sandflugt følg linket

Referat af møde i Arbejdsgruppen vedr. Sandfodring i Hjørring Kommune 29.marts 2019

Referat af møde i Arbejdsgruppen vedr. Sandfodring i Hjørring Kommune

29.marts 2019

Fra foreningen: Susanne Sander og Jørgen Wilhelmsen

Præsentation. Per Sørensen og Thomas Lomholt,

Nyt: Den opsættende klage vedr. sandet fra sejlrenden ind til Hirtshals er afvist. Det betyder, at vi igen kan få sandet fra oprensningen. Der vil blive udarbejdet en fordelingsnøgle, så Kjul Strand for en del af det oppumpede sand (bypass-sand).

Som en følge af den opsættende virkning har vi (Mårup Strand og Lønstrup) kun fået ¼ af det sand vi kunne have fået for de bevilgede midler (Der er pumpet sand op for 2 millioner af de 10 mill).

Nedkørslen til stranden vil kommunen gerne gøre tidsbestemt, hvilket vi protesterer imod, jfr. Tidligere diskussioner om dette.

Det ser ud til at Skallerup Sea Side Resort får et påbud om at fjerne høfderne. (10. april). Indgår i Kommunens nye Kystplan, der er under udarbejdelse.

Denne Kystplan kommer til at omfatte hele kysten fra Løkken til Nørlev.

Hjørring Kommune, Vadehavet og Nordsjælland, er de kyststrækninger der er fremhævet i Regeringens udspil vedrørende områder, der bør have speciel opmærksomhed = penge til kystvedligeholdelse.

Det er påfaldende, at der ikke i de midler, som skal bruges i forbindelse med denne natur genopretning ikke er afsat specielle midler til vores formål. Selvom vi er et godt eksempel på, at borgerne gerne vil bidrage får vi altså ingen belønning fra staten?

Kommunen vil stadig doble bidraget op.

Næste møde i gruppen 16.maj

Vi fremhævede på mødet betydningen af nedkørslen til stranden og om manglende parkeringspladser. Desuden sandmiledannelsen ved nedgangene til stranden over klitten. Tages op ved klitsynet, hvor vi kan høre om muligheden for faskiner og træspåner..

__________________________________________________________________________________

Jfr. Budgettet indberettes vores bidrag til sandfodringen til kommunen. Vores bidrag bliver så med kommunal støtte 237.000.

Foreningen udpeger det sted, hvor ”vores” sand skal placeres.

Jfr. Hjemmesiden om ”pejlinger” http://www.hasdat.dk/sommerhus/pejlelinjerne.pdf

Ref. Jørgen Wilhelmsen

To nyere bilag. Januar 2018

Fotogalleri. Billeder fra forskellige kysttyper (pdf fil)

Tanker omkring kyster og fodring med sand.

Pejlinger og kysterosion.

Et forsøg på en analyse af kystmorforlogien i Løkken, Lønstrup og Nørlev.

Bilag fra mødet den 16.11.2018 om sandfodring

Sandfodringsprojekt, ordlyd

Bestyrelsens indstilling til generalforsamlingen den 31.marts 2018.

Forslag om tilslutning til Hjørring Kommunes sandfodringsprojekt

Formål:

-          At reducere kysterosionen langs grundejerforeningens område

-          At have en handlingsplan for den sandflugt, der er i gang

De to punkter nævnt ovenfor er naturligvis et udtryk for en række forhold fx

Risiko for at Udemarken bliver skadet/forsvinder indenfor kort tid.

Risiko for at huse i grundejerforeningen må flyttes eller forsvinder.

Risiko for ny klitdannelse langs Udemarken.

Risiko for at der sker tilfældige gennembrud af klitrækken.

Hvis vi deltager i det sammenhængende projekt fra Lønstrup til Nørlev Strand vil vi klart have en større indflydelse, hvis vi fx skal diskutere naboeffekt i forhold til nedkørslen ved Nørlev Strandvej, og sandflugt fremkaldt af sandfodringen syd for os.

-

Hvis vi i den 5 års periode opnår en stabilisering af forholdene er det klart, at det vil have betydning for husenes ejendomsvurdering og dermed salgsværdi.

Det er også klart, at de forskellige huse i grundejerforeningens område påvirkes af kystens beskaffenhed på forskellig måde. Husene er eksempelvis beliggende fra få meter til 800 meters afstand fra kysten.

Det må derfor anses for rimeligt, at husene bidrager med forskellige beløb til den foreslåede sandfodring.

Bestyrelsen foreslår til beslutning på årets generalforsamling, at grundejerforeningen tilslutter sig Hjørring Kommunes projekt vedrørende Sandfodring.

Bestyrelsen foreslår dernæst, ifald generalforsamlingen ønsker en tilslutning til projektet, at grundejerforeningens huse opdeles i to kategorier, nemlig de huse som er beliggende ved Udemarken og resten beliggende længere inde i forhold til havet.

Bestyrelsen foreslår til beslutning, at husene ved Udemarken betaler et årligt bidrag på 2000,- kr. og alle andre huse 500,- kr.

På næste side kan du se en beregning. Det fremgår heraf, at Udemarken bidrager med 72000, mens resten af grundejerforeningen bidrager med 42000.

Der er i regnestykket ikke taget hensyn til grundejere, der ikke er medlemmer af grundejerforeningen. Ligesom der heller ikke er taget hensyn til, at medlemmer af grundejerforeningen kan undlade at betale.

Målet for bestyrelsen er, at vi bidrager med 100.000 kr.

Projektet vil efter kommunens forslag strække sig over 5 år. Det betyder, at foreningen må indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, som sidste år.

Hvis forslaget vedtages efter foreningens regler vil der dermed være givet et mandat til foreningens bestyrelse til at tilslutte foreningen til projektet i en 5-årig periode og være repræsentation overfor kommunen. Ligeledes vil der være et fast punkt på foreningens generalforsamling om projektet i den periode, hvor foreningen deltager.

Når den 5-årige periode er afsluttet skal foreningen atter tage stilling til sandfodring.

En opgørelse vil se således ud:

Brislingevej

Havkattevej

Hummevej

Konkylievej

Krabbevej

Muslingevej

Rødspættevej

Søslangevej

Søstjernevej

Østersvej

Udemarken

Zone 1    *4 Grundbeløb

Zone 2    *1      -*-

Beboere

4

5

10

8

12

4

13

14

12

2

36

120

2000

500

Sum

2000

2500

5000

4000

6000

2000

6500

7000

6000

1000

72000

114000

Grundbeløb

500

Møde om Kystsikring den 3. februar 2018

Hjørring kommune er vært, og alle interesserede kan deltage. Per Sørensen fra Kystdirektoratet vil deltage. Mødet foregår lørdag d. 3. februar 2018 kl. 1400 til 1600 på Nordsøen, Hirtshals.

Møde på Rådhuset i Hjørring den 3.november 2017

Møde på Rådhuset i Hjørring den 3.november 2017

Fra foreningen Bent Corneliussen og Jørgen Wilhelmsen

1: Velkomst og præsentation, for bordenden Thomas Lomholt Hjørring kommune og Per Sørensen fra Kystdirektoratet.

2: Resultat af opmålingen ved Harrerenden (v/ Per Lønborg Pedersen)

Per Lønborg redegjorde for en serie målinger udfor Harrerenden, som klart dokumenterer, at der fjernes sand fra havbunden udfor kysten der. Man kan af målingerne se, at sandfodring har en effekt, men også, at der er en stor variation fra år til år. Det er vigtigt at følge forløbet over en årrække. Formålet med sandfodring fra kysten og ude til havs vil være at erstatte den mængde sand, der forsvinder nordpå. Om sandfodringen således i det lys foregår på kysten – eller ude på revlerne i havet vil være ligegyldigt. Stormene har i det samlede billede ikke nogen særlig effekt på mængden af sand der flyttes langs kysten, men kan selvfølgelig lokalt betyde meget jfr. situationen syd for Nørlev Strandvej.

Thomas Lomholt fra Kommunen Redegjorde for finansieringen af sandfodringsaktiviteterne, som går ud på at Hjørring Kommune i 2018 vil foretage sandfodring sammen med grundejerforeningerne syd for Nørlev Strandvej og i 2019 vil gøre det sammen med grundejerforeningerne og Kystdirektoratet.

Han understregede betydningen af en sammenhængende sandfodring så man får en ”naboeffekt” af samme.

Kommunen vil sikre nedkørslen ved Nørlev Strandvej således at parkeringspladsen genetableres lige nord for nedkørslen.

3/4: Siden sidst – hvad er nyt? Hjørring Kommune har afsat temmelig mange penge til kystsikring i 2018. Det drejer sig om penge på anlægsbevillingen på omkring 6,5 mill./år. Pengene vil blive fordelt i forhold til de penge, som skaffes via de eksisterende grundejerforeninger. Formlen hedder her 1:1, det vil sige en fordobling af de indbetalte penge fra foreningerne. Disse penge vil gå til sandfodring til havs.

Hvis der skal foretages kystsikring udfor private grunde, er det en opgave som lodsejeren/-erne selv må løfte, og projektet skal godkendes af Kommune/Kystdirektoratet.

5: Aftaler vedr. indsatsen i 2018 hhv. 2019 -> Det er vigtigt, at Kommunen får besked hurtigst muligt, om man er ”inde” eller ”ude” i forhold til sandfodringen. For vores forening handler det om, at vi på generalforsamlingen under økonomi/budget bevilger et antal kroner for 2018 og dernæst på næste generalforsamling i 2019 har et forslag om en permanent nøgle for tildelingen af penge til kystsikring. Kommunen skal have en besked ultimo april 2018. (Vores generalforsamling er den 31.marts).

Kystdirektoratet er under omlægning, men vil kunne bidrage med penge i 2019 med et sandsynligvis større beløb end Hjørring Kommune.

6/7: Næste møde 3. februar i Harrerenden. Kommunen møder gerne op til generalforsamlingerne i foreningerne.

 For yderligere læsning kan anbefales:                                                    Ref. Jørgen Wilhelmsen

Referentens bemærkning:

Det er for mig klart, at Grundejerforeningen skal ind i samarbejdet omkring kyst-tilbagetrækningen, herunder sandfodring.

Som en konsekvens af, at vores område til dels trues af kysterosion og til dels af øget sandtilførsel, skal der tages højde for dette i vores tilslutning. Vi kan således ikke ”blot” regne med at bidrage til, at der tilføres sand, men også at dette sand kan betyde, at vi må flytte sand som lægger sig uhensigtsmæssigt i forhold til husene.

Endelig repræsenterer Udemarken et specielt problem, hvor vi sammen med Grundejerforeningen Vesterhavsgården må forsøge at lave en speciel sikring i samarbejde med Kommunen, som er en interesseret 3. part.

Sandfodring: Ud fra Rambøll notatet (se link ovenfor), så vil det være rimeligt, at vores grundejerforening bidrager med 5.000 kubikmeter sand, der målrettes mod kystskrænten ved den sydligste del af Udemarken.

I dagens priser med lastbil 100.000 kr. (20 kr. pr. kubikmeter). Muligvis billigere med skib.(10 kr. p. kubikmeter) Beløbet deles med Vesterhavsgården.

Mht. sand, der lagres i vores område som klitter, må vi først finde ud af, hvor stort problemet er. Dernæst, hvad vi gør med sandet. Logisk set skal det flyttes hen hvor det ”nytter”. Det vil i vores tilfælde være, hvor der er ”huller” i kystskrænten, hvis sandet bruges her, skal det sikres med faskiner.

Det vil være relevant, at sætte en beløbsramme for en undersøgelse og opfølgning.

Lad os sige, at grundejerforeningen skal bruge 150.000 til alt, hvad der har med sand at gøre. Tallet vil afhænge af den solidaritet, som de øvrige grundejerforeninger syd for Nørlev Strandvej vil udvise. Hvis alle bidrager i vores Grundejerforeningen vil beløbet være ca. en tusse om året.

Mødet den 29.september 2017

Invitation til møde angående kystsikring ved Nørlev Strand

Kystdirektoratet og Hjørring Kommune vil gerne mødes med jer og drøfte kysten nord for Nørlev Strandvej fredag d. 29. september 2017 kl. 15-17
Mødet holdes i Byrådssalen, Springvandspladsen, Hjørring (indgang ved borgerservice)
Kystdirektoratet / Hjørring Kommune holder et par oplæg, hvor vi bl.a. vil komme ind på følgende emner
- Kystdynamikken ved Nørlev
- Kystbeskyttelsesmetoder
- Hvad siger kystbeskyttelsesloven?
- Hvad kan I gøre?
- Orientering om andre sager på kysten i området
o anlægget ved Nørlev Strand af 1986
o status omkring nedkørslen ved Nørlev Strandvej
o Samarbejdet med (næsten) alle grundejerforeningerne fra Mårup i syd til Nørlev Strand af 1986 i nord
Der bliver naturligvis også god mulighed for spørgsmål og dialog!
Fra Kystdirektoratet deltager Kystteknisk Chef Per Sørensen
Fra Hjørring Kommune deltager specialkonsulent Thomas Lomholt

Del siden